Skip to main content

 

Op woensdag 15 maart is de training “knap lastig” gestart bij Welkom Kind Midden en West Brabant. Deze training laat gastouders en pedagogisch medewerkers een kijkje nemen in de wereld van kinderen met een plusje, zoals autistische kinderen, kinderen met ADHD…kortom, kinderen die door hun gedrag zodanig opvallen dat ze extra tijd, aandacht en energie van de begeleiders vragen.

Deze training bestaat uit 5 bijeenkomsten. Lesgeefster Frieda Verhage weet op een leuke, ontspannen en interessante manier de inhoud van de cursus over te brengen. Theorie wordt afgewisseld met actieve momenten. De tijd vliegt voorbij!

Deze eerste avond bespraken we het verschil tussen gewoon lastig gedrag en speciaal lastig gedrag. Natuurlijk is dit gedrag altijd vervelend, maar het gewone lastige gedrag gaat ook weer voorbij. Een bijtende peuter bv bijt vaak uit frustratie omdat hij nog niet zo goed kan praten en zijn emoties de bovenhand hebben. Wanneer deze peuter leert praten en dus leert om zo zijn emoties te uiten en bovendien zijn emoties meer onder controle kan houden zal hij ook niet meer bijten. Bij speciaal lastig gedrag blijft het lastig gedrag steeds aanwezig. Dit duidt er dan vaak op dat er meer aan de hand is met het kind. Hierover gaan we in de volgende lessen meer te weten komen.

Het verschil tussen jongens en meisjes werd ook uitgelegd. Hoewel we natuurlijk tegenwoordig geen verschil meer maken zijn er gewoon wel verschillen in het gedrag van jongens en meisjes te ontdekken. Dit zit gewoon genetisch ingebakken. Zo zijn meisjes, al vanaf de geboorte erg gericht op relaties en zullen zij dus meer naar gezichten kijken dan jongens. Jongens daarentegen zijn vaak bewegelijker. Zij leren vanuit het doen. Meisjes en zeker later ook vrouwen zijn meer bezig met taal en willen alles steeds uitleggen. Als de uitleg te lang haken jongens af, zij willen lekker bezig zijn en ontdekken. Natuurlijk zijn er ook meiden die druk zijn en jongens die rustig zijn, maar in het algemeen telt bovenstaande wel. Hoe meer we hierover weten als begeleiders hoe meer we gerichte activiteiten kunnen aanbieden waarin alle kinderen zich goed kunnen ontwikkelen.

Deze eerste avond was alvast erg interessant! Ik ben erg benieuwd naar de volgende lessen waarin we dieper in zullen gaan op het knap lastig gedrag, vanwaar dit komt en vooral, hoe we er op een positieve manier mee om kunnen gaan zodat deze kinderen zich ook fijn voelen in de groep.

Myriam

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!