We kijken er allemaal alweer een tijdje uit naar de zon, de lente en af en toe mogen we er zelfs ook al eens van genieten. Stilaan wordt het lente en dan staat ook Pasen weer voor de deur! Deze nieuwsbrief geeft een aantal tips voor activiteiten met jonge kinderen omtrent het thema Pasen.
Baby’s:
Vul een doos met materiaal rondom Pasen: (plastic) paaseieren, kuikentjes, veren, strikjes en laat de baby dit materiaal verkennen. Let er wel op dat baby’s bijna alles ook in hun mond stoppen. Blijf dus zeker in de buurt. Terwijl baby het materiaal verkent, benoem je het materiaal en wat baby doet. Zo ben je bezig met het ontwikkelen van spraak, je geeft rekenprikkels (een grote rode strik) en je werkt aan de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Ook baby houdt ervan om kunstwerken te maken, maar dan wel op een groot blad. Teken een paashaas/kuiken/ei…. Op een groot blad. Spuit op het blad hier en daar wat verf (of op de handjes van de baby) en wrijven maar. Sommige baby’s zullen bijna in de verf duiken, andere zullen heel voorzichtig voelen. Blijf hier ook wel in de buurt, want proeven, doen ze bijna allemaal vroeg of laat. Je kan baby ook laten plakken. Met een lijmstift kan baby de lijm op het blad aanbrengen en snippers erin gooien is ook erg leuk!
Als je met de oudere kinderen een kookactiviteit doet mag de baby natuurlijk ook meedoen. Laat baby maar ontdekken, proeven van wat de oudere kinderen gebruiken. Als je bv fruitspiesjes maakt mag baby stukjes fruit proeven. Het is namelijk niet de bedoeling dat baby echt het fruit eet (al mag dat natuurlijk wel) maar vooral dat baby de structuur, de smaak, de hardhead (of zachtheid) van het fruit ontdekt. Als je niet zeker bent of baby dit al mag eten, bespreek dan even met de ouders wat zij hieromtrent willen.. Blijf ook hier in de buurt want de kans op verslikken is natuurlijk aanwezig.
Peuters/kleuters
Eieren kleuren of beschilderen. De mogelijkheden hier zijn eindeloos. Hardgekookte eieren (zo doe ik het voor de jonge kinderen, als de eieren dan vallen is het niet meteen een hele kliederboel en een drama omdat het ei stuk is) beschilderen. Vaak kan dit al met gewone verf. Kinderen zien ook de mooie gekleurde eieren in de winkel en willen dat natuurlijk ook doen.
Je kan ook eieren kleuren door ze te koken met een (natuurlijke) kleurstof. Hierbij een lijstje met kleuren en ingrediënten. Je kookt de eieren dan ongeveer 20 minuten op een zacht vuurtje. Dan haal je de eieren van het vuur af maar je laat ze nog een paar uur afkoelen in het gekleurde kookvocht. Aan dit kookvocht voeg je een flinke scheut azijn toe. Ongeveer 1 eetlepel azijn op 250/300 ml water. Hoe langer je de eieren in die vocht laat staan hoe intenser de kleur wordt. Ook de kleur van het ei telt mee. Witte eieren zorgen voor een wat zachtere, heldere kleur, bruine eieren voor een diepere, donkere kleur. Vooral bij spinazie moet je de eieren lang in het kookvocht laten liggen, anders heb je kans dat de eieren een rare, vieze grijze kleur hebben.
Roze tot rood: bieten of bessensap
Bordeauxrood: uienschillen
Blauw tot paars: bosbessen
Blauw: rode kool
Groen: verse spinazie
Bruin: gebrouwen koffie
Geel: kurkuma
Paasboom maken
Een krulhazelaar of krulwilg geeft de mooiste gekrulde takken, maar eigenlijk kan je van elke boom een mooie tak gebruiken. Geef de kinderen strikjes, kuikentjes, (zelfgeknutselde) paaseitjes, veertjes…….en laat ze de takken maar versieren. Als je kinderen nog erg jong zijn (1,5/2,5 jaar) zou ik hen eerst in een aparte activiteit deze versierspullen laten verkennen. En dan in een aparte activiteit de takken versieren. Misschien vind je het leuk om samen met de kinderen de takken ook eerst nog te verven. Dat kan natuurlijk ook!
Paaseierentocht (of schattenjacht)
Een ideale activiteit om bij mooi weer te doen met de kinderen. Kinderen zijn gek van dit soort tochten. Je stippelt een weg uit, deze weg moeten de kinderen vinden door middel van aanwijzingen die jij op strategische plekken hebt verstopt. Misschien moeten ze onderweg allemaal wel 10 keer hinkelen (en als dat niet direct lukt, dan is dat zo) of misschien moeten ze wel samenwerken om die ene opdracht hoog uit de boom te halen zonder in de boom te klimmen (zorg voor hulpmiddelen!) of misschien gaat de toch wel door de tuin van de behulpzame buurman of moeten ze allemaal (ja ook die kleine peuters) door het raam naar buiten klimmen of onder/over de stoel die plots voor de deur staat. De leukste opdrachten zijn de opdrachten waarin de kinderen moeten samenwerken en elkaar moeten helpen om de opdracht tot een goed einde te brengen. Maak de tocht niet te lang, dan gaat het ook vervelen, te moeilijk is ook niet leuk. Ook hier telt natuurlijk weer, blijf in de buurt. Op het einde van de tocht vinden de kinderen de schat! In dit geval dus een mooie versierd doosje met voldoende passeitjes voor iedereen! Ohja, kondig dit niet aan als “we gaan op schtattenjacht’ maar neem de kinderen vanaf het begin mee in een leuk fantasieverhaal omtrent de tocht en de schat..
Een paasmandje
Om al die lekkere paaseieren die de paashaas of de paasklokken (Vlaamse traditie!) brengen te verzamelen hebben de kinderen natuurlijk een mooi versierd mandje nodig. Ook de baby’s kan je hierin betrekken. Hen laat je een lege melkbus beschilderen of beplakken(of een blad papier en dan kleef je dat op de melkbus). Grotere kinderen kunnen een mandje maken van papiermache of een mandje vlechten. Een mandje van een leeg eierkarton is ook altijd leuk, of een zelfgevouwen mandje van dik knutselpapier. De mogelijkheden zijn ook hier eindeloos!
Rekenprikkels met paaseieren: Ook hier zijn weer enorm veel mogelijkheden. Sorteer de paaseieren van groot naar klein, of kleur bij kleur. Samen de paaseieren tellen. Dat kan ook door midden van een verhaaltje. Je bepaalt zelf met hoeveel eieren je begint, maar hou het beperkt, een stuk of 8/10 is echt al meer dan genoeg. De kinderen tellen de eieren. Het verhaal kan bv zo gaan: De paashaas heeft de eieren geschilderd en dan komt er een kip langs. De kip vindt de eieren er zo lekker uitzien dat ze er best wel 1 lust. Mag dat paashaas? Natuurlijk mag dat kip. De kip eet een ei op. Hoeveel eieren zijn er dan nog over bij de paashaas? Je kan zo verschillende dieren laten langskomen die de eieren opeten, en op het laatste wil de paashaas zelf een ei eten, maar zijn ze op! Dan moet de paashaas natuurlijk nieuwe gaan maken.
Liedjes en versjes
k’Zag twee hazen
(melodie ‘k zag 2 beren)
k’Zag twee hazen
vlak voor Pasen
zitten in een weiland
Met een mandje vol met eie-rén
druk aan t ‘verven met z’n beiden
Kijk eens hier, kijk eens daar
nu zijn alle eieren klaar.
Aftelversje: 5 Kleine haasje
Print hier vingerpoppetjes uit en gebruik ze tijdens dit aftelversje
Vijf kleine haasjes zie je hier
één springt er weg
nu zijn er nog vier.
Vier kleine haasjes op mijn knie
één springt er weg
nu zijn er nog drie.
Drie kleine haasjes zitten heel tevree
één springt er weg
nu zijn er nog twee.
Twee kleine haasjes kijken om zich heen
één springt er weg
nu is er nog maar één.
Eén klein haasje is helemaal alleen
hij springt weg
nu is er geen een!
Boeken:
Piep, het is Pasen !
Auteur: Liesbet Slegers
digitale versie
Goed gedaan, kippiekip!
Auteur: S.E. Burg
https://www.youtube.com/watch?v=yF6MBzYjV_Y