Skip to main content

De telefoon rinkelt, ik neem op en nog voor ik goed en wel “Goedemiddag, met Myriam”kan zeggen blaft de leraar van Kiki in mijn oor dat ze nu toch echt eens een keer binnen de lijntjes moet leren kleuren. Verbaasd om zoveel boosheid vraag ik hem wat er gebeurd is. Hij legt uit dat Kiki, op school, in haar wiskundeboek een kleurplaat moest inkleuren en dat ze hierbij helemaal buiten de lijntjes is gegaan. Ze heeft blijkbaar zowat het hele blad gekleurd ipv de kleurplaat. Op mijn vraag waarom het dan voor hem zo belangrijk is dat ze binnen de lijntjes kleurt antwoordt hij boos:”omdat dat moet!”. Ik zeg dat ik het voorval met Kiki zal bespreken. Met dat antwoord is hij nog niet helemaal tevreden, maar ik vind het voor nu voldoende en hang op.

Mijn vraag blijft echter…..waarom moeten kinderen binnen de lijntjes leren kleuren? In mijn opvang moedig ik buiten de lijntjes kleuren en creatief denken juist aan. Zodra een baby iets of wat kan zitten, mag hij mee knutselen. Momenteel zijn we bezig met de kerstknutsels en de nieuwjaarsbrieven. Die laatste bestaan dit jaar uit een zelfgeschilderde en versierde kerstboom op een achtergrond van sneeuwvlokken op een zwart vel papier. We hebben kerstbomen in alle kleuren, traditionele groene, roze, blauwe, zelfs een zwarte kerstboom. Dat moet kunnen. Als ik met de kinderen praat over kerstbomen en hen vraag welke kleur een kerstboom dan heeft antwoorden ze allemaal dat een kerstboom groen is. Maakt het dan wat uit dat ze hun kerstboom een andere kleur geven? De roze kerstbomen zijn gemaakt door mijn 3 peutermeiden die volop in de prinsessenfase zitten. Alles moet roze zijn…..dus ook hun eigengemaakte kerstboom. Want dat vinden ze gewoon een mooie kleur. En van binnen de lijntjes kleuren hebben ze nog nooit gehoord. Dat moet ook helemaal niet, ook niet als ze een kleurplaat maken. Sommige kinderen kleuren zelf binnen de lijntjes en vinden dat ook erg fijn. Het lijkt hen rust te geven, maar anderen kleuren het hele blad vol of tekenen zelf nog iets extra op het blad. Zoals nu zie ik heel veel sterretjes verschijnen op de kleurplaten van de kerstbomen. Want die sterretjes staan er nog niet en horen erbij volgens de kinderen. Ik vind het prima! Zo zijn ze creatief bezig, ze oefenen hun fijne motoriek, want zo een ster tekenen is nog niet simpel.

Ik vraag me af of het binnen de lijntjes kleuren voor de leraar niet meer symbolisch is. Of het niet te maken heeft met het feit dat Kiki ook op bijna alle andere vlakken buiten de lijntjes probeert te lopen en euh….nogal moeite heeft met het aanvaarden van grenzen. Maar is ze daar geen kind voor? Om te proberen grenzen te verleggen. Met de leraar ga ik nog een keer in gesprek, maar wat denken jullie? Mogen kinderen (ook oudere kinderen vanaf een jaar of 6) buiten de lijntjes kleuren of niet? En als het niet mag, waarom vind je het dan zo belangrijk dat er binnen de lijntjes wordt gekleurd? Omdat het mooier/netter zou zijn? Een volgekleurde kleurplaat kan ook erg mooi en netjes zijn zeg ik dan. Ik ben heel benieuwd naar jullie antwoorden!

Myriam

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!