Skip to main content

Met een ‘pling’ kondigt de computer aan dat ik een mail heb ontvangen. Een uitnodiging voor een OpvoedParty bij mijn gastouderbureau Welkom Kind Midden en West Brabant. Ik heb geen idee wat ik mij daar bij moet voorstellen, maar een gezellige avond is altijd mooi meegenomen. En gezellig was het!

Zoals altijd werden we voorzien van een hapje en een drankje en na een korte kennismakingsronde konden we aan de slag met het spel. Nou ja, spel….de bedoeling van deze avond is dat mensen vrijuit de problemen waar ze tegenaan lopen in de opvoeding van hun kinderen op tafel kunnen leggen. Zonder dat mensen beoordeeld of veroordeeld worden. Zonder dat ze zich moeten schamen of slecht voelen omdat ze ergens tegenaan lopen met hun kinderen. En zeg nu zelf…opvoeden is altijd een uitdaging en soms zit je echt wel even met je handen in het haar omdat je even niet weet hoe je om moet gaan met die driftbui in de AH van je zoon. Of hoe je je flinke, zelfstandig etende dochter van 1,5 jaar kan leren om haar bord (met inhoud) niet tegen de muur te gooien zodra ze genoeg heeft. Kleine problemen misschien, maar als je er midden in zit kan het wel flink vervelend zijn. Elke avond het eten van de muur schrapen is niet echt handig en om de muur dagelijks te overschilderen, dat is ook niet de bedoeling.

De andere deelnemers luisteren naar het probleem van de vraagsteller en kunnen dan advies geven. Vanuit de eigen ervaring en gevoel. Niet vanuit boekjes of regeltjes zoals “het zou moeten”. Want dat werkt nu eenmaal niet bij elk kind. Elk kind is uniek, en de opvoeder is ook uniek. Mama, papa, oma, opa, opvoeders reageren allemaal vanuit hun eigen-wijs-heid. En elk kind reageert daar ook weer anders op. Het is dus soms zoeken wat bij jou kind kan werken, en soms krijgt je een oplossing aangereikt waar je zelf nooit aan had gedacht. Omdat die oplossing gewoon niet in je opkomt. Of je denkt er wel aan, maar je maakt je zorgen dat het niet zal lukken, of je weet niet hoe je eraan moet beginnen. Dan is een aanmoedigend woordje wel fijn. Het doet vaak ook al goed om te weten dat het niet alleen bij jou soms totaal in het honderd loopt en dat je niet de enige bent met een peuter die ‘s avonds geen hap wil eten. Het is ook fijn om te horen dat het niet aan jou opvoeding ligt, dat het vaak maar een fase is die vanzelf weer overgaat.

De avond werd op een fijne, ontspannen manier begeleidt door Annet. Zij had ook het opvoedspel meegenomen. Dat is een spel met kaartjes. Op elk kaartje staat een stelling waarmee je als opvoeder te maken kan krijgen. Hierover kan je dan ook even met elkaar bespreken wat je doet of zou doen als je met deze stelling te maken krijgt.

Want opvoeden is niet simpel, het is en blijft een uitdaging maar het is over het algemeen wel leuk. Er is namelijk niet 1 manier om een perfecte opvoeder te zijn, er zijn wel duizenden manieren.

Myriam

 

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!