Gisteren, 4 oktober is de kinderboekenweek weer gestart. Dit jaar is het thema “Gruwelijk eng”. Wat past dat goed in mijn thema herfst – kriebelbeestjes. Ik heb dus een paar enge boeken. Boeken zoals ‘De spin die veel scheeltjes laat’ van Clarinde Wesselink en ‘Heksje Mimi is niet bang’ van Kathleen Amant. Daarnaast hebben we ook boeken over de herfst, prinsen en prinsessen en hun favoriete boek ‘Mag ik eens in je luier kijken?’ van Guido van Genechten.
Tijdens de kinderboekenweek wordt er vooral meer aandacht besteed aan (voor)lezen. In bibliotheken en boekhandels worden dan vaak verschillende activiteiten georganiseerd om boeken en (voor)lezen extra in de spotlight te zetten. Als je het leuk vindt om naar een activiteit te gaan vindt je hierover genoeg info op het internet.
Voorlezen is iets dat ik heel vaak doe. Soms kiezen we dan een boek over het thema waar we mee bezig zijn, soms kiezen we een ander leuk boek waar we op dat moment zin in hebben. Ik lees minstens 1 keer per dag voor, vaak 2 of 3 keer. Zeker wanneer het slecht weer is buiten. Voorlezen hoeft niet heel lang te duren, dan verslapt de aandacht van de jonge kinderen vaak. Maar is wel enorm gezellig! Lekker dicht bij elkaar, op de bank, of op de grond. Ik lees vaak voor tijdens het fruit eten of het koek eten. Het voordeel hiervan is dat de kinderen dan rustig blijven zitten tijdens het eten en aandachtig luisteren. Vaak willen de oudste kinderen, die zelf al kunnen lezen het boek nog een keer zelf lezen of voorlezen aan de peuters. Daar genieten ze dan allebei enorm van. Een ander favoriet momentje om voor te lezen is na het opruimen.
Voorlezen is natuurlijk niet enkel gezellig, hoewel dat voor mij al reden genoeg is om regelmatig voor te lezen. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, de fantasie, de sociale ontwikkeling, de ontluikende geletterheid (moeilijk woord om te zeggen dat het kind interesse krijgt in geschreven taal), het stimuleert de concentratie en de luistervaardigheid en voorlezen motiveert een kind om zelf te leren lezen.
Genoeg redenen dus om lekker voor te lezen aan je (opvang)kindjes. Maak je niet druk omdat je niet goed stemmetjes kan doen. Lekker samen lezen is altijd leuk. Je hoeft ook niet altijd alleen maar boeken voor te lezen in je thema of in dit geval, het thema van de kinderboekenweek. Het is prima om een boek voor te lezen gewoon omdat het een leuk boek is. Of om kinderen te leren omgaan met emoties en dagelijkse of onverwachte belevenissen. Op het potje leren gaan bijvoorbeeld. Of ouders die gaan scheiden of samen spelen. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt er wel een boekje over. Als je lid wordt van je bib kan je de boeken lekker lenen en hoef je geen fortuin uit te geven om alle boeken die je wil aan te kopen.
Tijdens de Kiki training bij Welkom Kind Midden en West Brabant is er een module waarin je verschillende vormen van voorlezen ontdekt. Zo is er oa een verteldoos, het verhaal kan gespeeld worden met poppetjes terwijl je het vertelt, een soort poppenkast dus. of kies eens voor een groot schootboek. Voorlezen is ook perfect om een creatieve activiteit aan te koppelen. Kinderen zullen maar wat graag tekenen of schilderen wat ze net gezien hebben in het boek. Zo verwerken ze de info die ze net kregen. Wanneer je interesse hebt in de Kiki training kan je contact opnemen met Welkom Kind Midden en West Brabant.
Bezoek hier Kinderboekenweek website
Myriam