Skip to main content

Ohoh! Wat erger ik me aan de meester van Kiki wanneer ik Kiki naar school breng. Hij is op zich een goede leraar, maar in de ochtend, wanneer de kinderen de klas binnen komen zou ik hem heel graag eens een keer wakker willen schudden! Hij toont namelijk amper tot geen interesse in al die kinderen die zijn klas binnen komen. Wanneer een kind iets gaat vertellen reageert hij met “hmmmmm, ga nu maar rustig op je plekje zitten”. Verschrikkelijk vind ik het!

Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd hoe belangrijk het is om elk kind echt te zien bij het binnenkomen in de klas. Nog voor het ochtendritueel waarin je alle kinderen begroet tijdens het zingen van een liedje dus. Het is belangrijk om wanneer het kind de klas binnenstapt, even tijd te nemen voor dat kind. een paar seconden maar, gewoon een “goedemorgen Kiki”of “hoe was je zwemles gisteren, Max?” meer hoeft niet. Maar het kind groeit enorm wanneer je hem of haar even persoonlijk begroet, omdat het kind dan weet dat je haar of hem ook ziet!

Dat trek ik ook door in mijn opvang, hoe vroeg ook de eerste kinderen aan de deur staan (en geloof me, ik vind vroeg opstaan niet fijn!) Ik begroet elk kind even hartelijk. Vaak begroet ik ook eerst het kind en dan pas de ouder. Ik bespreek dit natuurlijk vooraf, tijdens het kennismakingsgesprek ook even met de ouder. Ik zie het kind vaak dan ook echt groeien. Het hoeft niet veel te zijn. Iets zoals “hoi Lieke, wat fijn dat je er bent. Je hebt ook gezellig mama meegebracht. Kom maar fijn binnen!” Wij vinden het ook niet fijn wanneer we ergens bij moeten zijn en de receptioniste negeert ons helemaal wanneer we binnenkomen. Of de dokter ziet je niet. Dan zullen we snel klaar staan om te klagen, maar kinderen mogen we dus negeren? Natuurlijk neem ik ook de tijd om met de ouder te bespreken hoe het gaat met hun kind. Even tijd nemen voor een overdracht voor elk kind.  Ook al worden kinderen gelijktijdig gebracht.

Voor kinderen is het ook belangrijk om te weten dat ze gezien worden, echt gezien! Dat ze weten dat ze bij je terecht kunnen als er iets is, wat dan ook. En dat begint dus bij de voordeur. Wanneer kinderen gebracht worden. Het afscheid is even belangrijk, maar daarover in een andere blog meer.

En jij? Heb jij een ritueel om kinderen te begroeten?

Myriam

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!