Skip to main content

Jaarlijks wordt door het ministerie van sociale zaken de maximum uurprijzen voor kinderopvang geïndexeerd. Deze maximum uurprijs is belangrijk voor u omdat dit de uurprijs aangeeft die u maximaal kunt declareren voor de kinderopvang toeslag.

U kunt in 2015 €5,48 per uur kinderopvang declareren.

De tarieven zijn gekoppeld aan de indexatie van de maximum uurprijzen door het ministerie. Het gastouder (advies) tarief voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar wordt daarom met 10 cent verhoogd van € 4,30 naar € 4,40.

Het gastouder tarief voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 blijft hetzelfde.

Onze bureaukosten zijn sinds 2010 niet veranderd! De bureau en begeleiding kosten blijven hetzelfde.

De minimum bureau kosten van € 30.00 in 2015 blijven hetzelfde en worden alleen berekend als u in die maand gebruik heeft gemaakt van de opvang. Als u in een maand geen gebruik maakt van opvang omdat u bijvoorbeeld op vakantie bent, dan zullen geen bureau kosten berekend worden.

Reguliere opvang

Gastouderopvang 0-4 jaar : vanaf  € 5,40 per uur (gastouder en bureaukosten)

Gastouderopvang 4-12 jaar: vanaf  € 5,60 per uur (gastouder en bureaukosten)

Bijzondere opvang

Vakantieopvang: vanaf € 6.90

Nanny aan huis: vanaf €13.63

Geef uw nieuw tarief aan de Belastingdienst door

Het is van belang dat u het nieuwe uurtarief voor 2015 doorgeeft aan de Belastingdienst. Het doorgeven van een verhoging is belangrijk omdat door de indexatie de te vergoeden uurprijs hoger wordt dan het uurbedrag dat ouders eerder aan de Belastingdienst hebben doorgegeven. Ouders die willen weten hoeveel de overheid in 2015 betalen aan kinderopvang kunnen hierde kinderopvangtoeslagtabel 2015 bekijken.

Maximum aantal uren per maand

Dit blijft hetzelfde als in 2014

Kinderopvangtoeslag blijft beperkt tot 140 % van het aantal gewerkte uren van de minst werkende partner in de dagopvang en 70% van het aantal gewerkte uren van de minst werkende partner voor kinderen vanaf 4 jaar. Bij beide percentages is rekening gehouden met onder andere reistijd.

Een maximum aantal uren voor alle opvangsoorten

Dit blijft hetzelfde als in 2014 met een maximum van 230 per maandvoor alle opvangsoorten.

Geen aanvraag met terugwerkende kracht

Ouders kunnen alleen nog kinderopvangtoeslag aanvragen voor dezelfde maand en voor de drie maanden ervoor.

U bent werkloos geworden

Als u werkloos wordt, hebt u zes maanden recht op kinderopvangtoeslag, dat was in 2014 drie maanden. Dat geeft u meer tijd om een baan te vinden.

Aanpassing begrip eerste kind bij een gelijk aantal uren
Voor de kinderopvangtoeslag is het van belang te weten welk kind belastingtechnisch gezien wordt als kind 1 en welk kind niet. Het eerste kind krijgt namelijk minder kinderopvangtoeslag als het tweede en opvolgende kind. Het kind met de meeste uren kinderopvang blijft kind 1, als een gezin twee kinderen heeft met een gelijk aantal uur opvang, wordt vanaf 2015 het duurste kind gezien als kind 1, dat was het goedkoopste kind. In de praktijk zal bijna niemand hier mee te maken krijgen.

Ouderschapsverlofkorting in 2015 afgeschaft
Met de ouderschapsverlofkorting konden ouders in 2014 die ouderschapsverlof in 2014 opnemen een flink belastingvoordeel verkrijgen. Voor ouders die bijvoorbeeld 6 uur per dag werkten en toch een hele dag opvang moesten afnemen, was deze regeling ook gunstig. Het recht op kinderopvangtoeslag bleef in 2014 namelijk ook van kracht tijdens het ouderschapsverlof. In 2015 gaat deze regeling verdwijnen.

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!