Skip to main content

Goed nieuws! De kinderopvangtoeslag wordt verhoogd. Na 2 jaar van bezuinigingen in de kinderopvang en dan gaat het nu vooral over de kinderopvangtoeslag heeft de regering besloten om de kinderopvangtoeslag voor 2014 zo aan te passen dat het voor iedereen weer min of meer betaalbaar wordt om te gaan werken en zijn/haar kind naar de opvang te doen.

Raar eigelijk, dat mensen erover moeten denken of het wel ‘betaalbaar’ is om te gaan werken. “Arbeid loont” is toch een uitdrukking die vooral oudere mensen in mijn omgeving nog vaak gebruiken…Ja, als je geen jonge kinderen hebt die opvang nodig hebben, dan wordt het al een iets ander verhaal. Even terug naar eind 2012, begin 2013…. Nadat bekend werd dat de opvangtoeslag voor het 2 jaar op rij zou verminderen hebben erg veel mensen toch wel, na het wegslikken van het slechte nieuws, gedacht of het toch niet beter zou zijn om niet meer te gaan werken en zelf de kinderen op te vangen. Althans, tot ze naar school gaan. De eerste 4 jaar van het leven van een kind, thuisblijven voor het kind dus. Kinderopvang werd bijna onbetaalbaar en zeg nu zelf, om 6 uur ‘s morgens uit je bed proberen te rollen, na een slapeloze nacht omdat je peuter het leuk vond om heel de nacht rond te spoken, om dat je kind om 7.30 bij de gastouder af te zetten, dan een hele dag werken, na het werk vlug naar de gastouder je peuter ophalen. Vlug proberen een warme maaltijd op tafel te toveren, peuter in bad, want dat is wel nodig na een dagje spelen bij de gastouder, dan thuis nog wat poetsen/opruimen, tussendoor ook nog wat aandacht geven aan oudere kinderen of een partner, zelf een keer gaan sporten of andere ontspanning…. Om dan tegen middernacht doodmoe in bed te kruipen en te weten dat het zo nog wel een paar keer die week zal doorgaan. En dan, het ergste van alles is dat je op het einde van de maand, nadat je je loon hebt gekregen, je dat loon gewoon zowat volledig aan de gastouder mag geven. En toegegeven, in realtime is het niet het volledige loon, maar kinderopvang werd toch aardig duur. En natuurlijk willen we allemaal werken, en natuurlijk willen we dat onze kinderen een leuke tijd hebben bij een gastouder die lekker actief is met de kinderen en waar de kinderen naast spelen ook nog af en toe een keer iets leren, waar samen gezongen wordt, een boekje gelezen en nog veel meer. Maar om daar nu zo goed als ons volledig loon aan te geven, dat vinden we dan ook weer overdreven.

Maar zoals gezegd, er is dus eindelijk nog eens goed nieuws. De kinderopvangtoeslag stijgt en voor iedereen. Niet alleen de lagere inkomens, of net de hogere inkomens. Nee, deze keer krijgt iedereen een deeltje van de koek. Is die koek dan helemaal gelijk verdeeld? Dat zou natuurlijk te mooi zijn. Als u wil berekenen hoeveel u per maand meer krijgt kan u best zelf even een berekening doen op Proefberekening toeslagen.
Alles hangt af van hoeveel opvang u nodig heeft, hoeveel u verdient, maar iedereen krijgt net iets meer. En dat is toch altijd mooi meegenomen. Misschien krijgen we dan met zijn allen echt weer het gevoel dat “arbeid loont”!

 

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!