Skip to main content

downloadWelkom Kind is meer dan een gastouderbureau dat koppelt, facturen stuurt en gastouders uitbetaald. Ons bureau is begaan met al haar vraagouders en gastouders. Welkom Kind wil meer zijn dan een link tussen vraagouders en gastouders. Daarom organiseerde Welkom Kind in het verleden al op zeer regelmatige basis VVE avonden voor gastouders, hier kwamen zeer uiteenlopende thema’s aan bod. Van huilbaby’s over taalontwikkeling van kinderen tot spelen met peuters/kleuters en nog zoveel meer. Daarnaast waren er regelmatig avonden waarbij zowel vraagouders als gastouders konden deelnemen. Deze avonden waren zeer informatief.

Deze traditie wil Welkom Kind in de toekomst verder zetten. Er zullen nog steeds avonden georganiseerd worden voor zowel vraag- als gastouders. Voor gastouders komt er vanaf 2014 wel een heel erg speciale opleiding, namelijk KIKI: Kansen in Kinderen. Kiki is 1 van de weinige opleidingen die zich echt geconcentreerd heeft op de kleinschalige gastouderopvang. Voordien waren opleidingen voor gastouders vaak afgekeken van kinderdagverblijven en die werking is toch net iets anders dan bij een gastouder.

Kiki heeft een totaal programma uitgewerkt waarin verschillende ontwikkelingsgebieden bekeken worden. Er is aandacht voor de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind, de taal- en spraakontwikkeling, de motoriek, zintuigelijke waarneming, aandacht en concentratie en als laatste ordenen en rekenen. Op een speelse manier wordt het kind door de gastouder hierin begeleid. Het programma van kiki bestaat een jaarabonnement waarbij Kiki dan om de 4 weken een nieuw pakket naar de gastouder stuurt. Dit pakket is altijd in een thema passend bij de tijd van het jaar. Het pakket bevat activiteiten voor bovenstaande ontwikkelingsgebieden per leeftijd. Er zitten kleurplaten en sjablonen, dagritmekaarten en woordkaarten. Hiermee kan de gastouder dus samen met de kinderen allerlei leuke activeteiten doen die zeker een pedagogische meerwaarde hebben. De activiteiten zijn helemaal gericht op het erg jonge kind en kunnen aangepast worden aan de verschillende leeftijden die vaak te vinden zijn bij een gastouder. Een peuter van 2 jaar kan natuurlijk al veel meer dan een baby van 6 maanden.
Daarnaast kan de gestouder kiezen voor een training van 10 avonden bij te wonen. Tijdens deze avonden krijgen gastouders handvaten om de gastkinderen nog beter op te vangen en te begeleiden. De opleiding van Kiki volgen zorgt ervoor dat de gastouder kan groeien in professionaliteit en na het volgen van de opleiding voldoet de gastouder aan de kwaliteitseisen die gesteld worden door de convenant partijen. Na het volgen van de opleiding is de gastouder dan ook gecertificeerd kiki gastouder en wordt zij/hij vermeld op de webite van kiki. Voor vraagouders is het een meerwaarde voor de opvang van hun kind als de gastouder de kiki opleiding gevolgd heeft. De vraagouder kan er dan zeker van zijn dat er een kwalitatieve opvang geboden wordt.

Het allerleukste aan Kiki is dat zij werken op een zeer kindvriendelijke manier. Het kind staat centraal, er wordt vanuit het kind gekeken hoe het kind zich ontwikkeld en daarop heeft kiki een heel programma gerealiseerd. Kiki bestaat ook echt, in de vorm van een lichtbruine beer met een heel vriendelijke snoet. Natuulijk is Kiki bij ons al geinstalleerd in de opvang en maakt Kiki echt deel uit van de groep. Kiki geneest kleine pijntjes en verdrietjes, onthoudt geheimpjes, deelt geheimpjes met de kinderen, is soms bang als er iets komt dat een beetje eng is, zoals Sinterklaas die komt. Kiki is een volwaardig lid van onze groep. Natuurlijk heeft Kiki ook zelf kleertjes en een eigelijk plaatsje aan tafel of op de bank als we verhaaltjes lezen. De kinderen denken er zelf aan om Kiki overal mee in te betrekken, ze vinden Kiki enorm leuk en willen hem ook vb het huis laten zien. Kiki hoort er gewoon helemaal bij.

 

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!