Skip to main content
Thema Ridders en Jonkvrouwen, Welkom Kind Gastouderopvang Myriam Jansen

De laatste weken hebben we gewerkt rondom kastelen, ridders en jonkvrouwen. Wat een leuk thema was dit! Dit thema stimuleert de fantasie van de kinderen enorm. Ik heb zelf schilden gemaakt van papier die ik geverfd heb, dan gepastificeerd en deze schilden heb ik opgehangen in de woonkamer. Zo kregen we ons eigen kasteel. Online heb ik wat ridderspullen, zoals helmen, zwaarden, schilden, een borstharnas besteld. Een heel leger riddertpoppetjes mocht ook niet ontbreken. Buiten konden de kinderen zelf aan de slag met zwaarden, schilden, helmen en verkleedspullen. Een grote doos werd een vijandelijk kasteel en ons klimhuisje werd een versterkte burcht!

Binnen hebben we heel veel gespeeld met een setje ridderpoppetjes. Deze ridders hadden natuurlijk ook een kasteel nodig. Gelukkig konden we dat bouwen met de duploblokken. Wat werd er druk gespeeld! In de boekenhoek vonden de kinderen boeken en puzzels over ridders. Vooral het boek “ridder Reijn en de gouden onderbroek”was een succes. In de bibliotheek vond ik ook 3 ridderpuzzels, waarvan 1 puzzel van bijna een halve meter groot. Ideaal om met meerdere kinderen tegelijk te maken.

Natuurlijk gingen we ook zelf aan de slag om een schild en een zwaard te knutselen. Ik stimuleer kinderen altijd om zelf te bepalen wat ze willen. De opdracht was dus simpel. Jij bent de koning van jou rijk en je hebt een schild nodig. Maak het maar. De schilden had ik vooraf uitgesneden. Dit omdat we de schilden gemaakt hebben van dik karton en het voor de kinderen niet te doen was dit te knippen en ik hen niet met een scherp mes wou laten werken. Maar dan was het aan hen…eerst kiezen hoe je je schild wil schilderen. Terwijl het schild droogt bedenken welk wapen je op je schild wil. Dan zie ik duidelijke verschillen. De jongere kinderen kiezen vaak voor iets ‘liefs’ want zij geven het schild graag aan mama of papa en kiezen dus voor bloemen, hartjes, eendjes…. Dat mag, het is hun schild. De oudere kinderen willen wel graag iets spannends erop. Dat mochten ze zelf tekenen of uitprinten, kleuren en dan uitknippen. Zo kregen we een schild met 5 zwaarden er op, een schild met Picachu, zelfs een schild met een echt laserzwaard van Star Wars. Tja….in de ruimte zullen er vast ook wel koningen wonen! Daarna mochten ze aan de slag om hen zwaard te schilderen. De meeste kinderen kozen om hun zwaard te schilderen in dezelfde kleuren als hum schild, want dan hoort het bij elkaar. Ze konden niet wachten tot alles droog was om ermee te kunnen gaan spelen.

Tijdens het spel merk ik op dat ze goed hebben opgelet tijdens het vertellen van de prentenboeken. Ze gebruiken de verhalen uit de boeken als basis van hun spel en gaan er zo steeds verder in. Ze zijn dan ook helemaal niet blij wanneer ze worden opgehaald. “wat een leuk thema, Myriam” , “dit wil ik nog een keer doen” of zelfs “nee, ik ga niet mee naar huis, ik wil nog spelen” klinkt het. Ik geniet! Ik merk dat dit soort thema’s de kinderen meer stimuleert dan vb het thema ‘lente’. Bij het ridderthema is het veel gemakkelijker om de kinderen te betrekken omdat dit thema nieuw is. Het thema ‘lente’ kennen ze ondertussen wel lijkt het. Nog een weekje volg ik het thema ridders om dan te beginnen aan het thema magie. We beginnen met een uitstapje naar de Efteling. Dan gaan we toveren met wasco’s, we gaan lava lampen maken, we gaan zand en ijs verven en nog veel meer. Ik heb er nu al zin in. Later vertel ik jullie meer hierover !

Myriam
Ps: Wil je ook aan de slag met draken? Onze ouders en gastouders krijgen binnenkort een thema toegestuurd.
Ben je (nog) geen ouder van Welkom Kind dan kun je vergelijkbare thema’s hier kopen www.doenkids.nl

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!