Skip to main content

De regio waarin je werkt, bepaalt wanneer je een VOG-aanvraag moet doen. Vanwege de invoering van het continue screenen van medewerkers in de kinderopvang, moeten alle medewerkers, houders, gastouders en hun huisgenoten per 1 juli een nieuwe VOG of een VOG van minder dan twee jaar oud kunnen tonen.

Om deze grootschalige operatie in goede banen te leiden, heeft het ministerie van Sociale Zaken besloten om het land op te delen in drie regio’s: Noord, Midden en Zuid. Dit zijn dezelfde regio’s als die gehanteerd worden bij schoolvakanties. Als eerste is regio Zuid aan de beurt, waar medewerkers vanaf 1 juli 2013 een nieuwe VOG kunnen aanvragen. Regio Midden kan dit doen vanaf 1 september 2013 en regio Noord vanaf 1 oktober 2013. Het gaat om de regio waarin je werkt, niet om de regio waarin je woont.

Spreiding van VOG-aanvraag
De regels omtrent een nieuwe VOG zijn best ingewikkeld. Niet iedereen hoeft direct een nieuwe VOG aan te vragen. Dat geldt alleen voor personen met een VOG van voor 1 juli 2011. Is jouw VOG afgegeven na 1 juli 2011 maar vóór 28 februari 2013? Dan moet je binnen twee jaar nadat je VOG is afgegeven een nieuwe VOG aan je werkgever kunnen tonen. Heb je bijvoorbeeld op 1 januari 2013 een nieuwe VOG aangevraagd? Dan moet je nieuwe VOG op 1 januari 2015 bij je werkgever liggen. Heb je op 12 maart 2012 een nieuwe VOG aangevraagd? Dan moet je voor 12 maart 2014 een nieuwe VOG hebben aangevraagd.

Voor wie?
De VOG-verplichting is zowel voor (pedagogisch) medewerkers als bestuurders en houders van een kindercentrum. Ook gastouders en hun huisgenoten moeten een geldige VOG kunnen overleggen. Stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers vallen vooralsnog niet onder de continue screening, maar zij moeten wel iedere twee jaar een nieuwe VOG aanleveren. Heb je onlangs nog een VOG aangevraagd, dat wil zeggen na 1 maart 2013? Dan voldoe je al aan de nulmeting en hoef je pas over twee jaar een nieuwe VOG aan te vragen.

Kosten VOG
De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft er, in samenwerking met de vakbonden en de VGOB, bij het ministerie op aangedrongen mee te denken over een oplossing voor de hoge kosten van de massale VOG-aanvraag in de kinderopvang. Dit loopt voor de hele sector de komende jaren op tot in totaal 4,5 miljoen euro.

Download hier de brochure met meer informatie over de VOG-aanvraag.

Bron: Kinderopvangtotaal

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!