Skip to main content

“Nog een paar dagen, mama” zegt Kiki. “Nog een paar dagen? En wat dan?”vraag ik. “Wel, dan begint het Sinterklaasjournaal weer!” zegt ze verontwaardigd omdat ik dat nog niet weet. “En dan komt ook Sinterklaas en mag ik mijn schoen zetten en krijg ik iets in mijn schoen”.

Ik vind het heel vroeg, nog meer dan 3 weken voor 5 december in Nederland, of 6 december in België. Natuurlijk ben ik zelf er ook al mee bezig, cadeautjes regelen, de sinterklaasmiddag voor de opvang is ook al bijna helemaal geregeld, maar toch schrok ik ervan dat het Sinterklaasjournaal alweer bijna op tv komt. Natuurlijk mag Kiki kijken, maar over een paar dagen begint het dus echt. Dat wil dus ook zeggen dat de spanning vanaf dan begint op te lopen. En hoewel ik pas echt aan Sinterklaas activiteiten begin wanneer de beste man aangekomen is met de boot merk ik nu al spanning wanneer Kiki tegen de jongere kinderen over het Sinterklaasjournaal praat. Ik merk dat peuters en kleuters geen flauw idee hebben wat een journaal is, maar dat maakt niet uit. Sinterklaas herkennen ze namelijk wel en dat is, vanaf je ongeveer 2 jaar oud bent nu eenmaal een hoogtepunt in het jaar. En dus gaan zij ook stuiteren, zonder teveel suiker, gewoon omdat Sinterklaas erg spannend is. Ook bij het boodschappen doen komen we er niet onderuit. Hele etalages vol met snoepgoed van en voor Sinterklaas. Ik zie veel blinkende oogjes want al dat snoep, dat moet toch wel lekker zijn.

Langs de andere kant vraag ik me af of we met ons allen soms niet een heel klein beetje (veel) overdrijven hierin. En dan heb ik het nog niet eens over de vele cadeautjes die ze krijgen, maar gewoon…..in oktober begint het al. Vaak 2 maanden voor de grote dag. Ik denk soms dat dit bewust gedaan wordt, want hoe langer het duurt, hoe meer mensen (kunnen) kopen. Dat is prima voor alle speeldgoedwinkels, supermarkten ed, maar we betrekken onze kinderen er vaak te vroeg in, dat is mijn mening. Dat zorgt alleen maar voor lichtelijk overspannen en overprikkelde kinderen. Soms meer dan lichtelijk en dat maakt kinderen vaak bijna onhandelbaar. Ze bedoelen het niet zo, maar die spanning maakt hen gek…die moet eruit gegooid worden. Daarom doen we ook tijdens de sintperiode af en toe lekker dingen die niks met Sinterklaas te maken hebben. Gewoon, om te ontspannen van die sinterklaasspanningen. En de dag dat de beste man weer naar Spanje vertrekt zing ik stiekem net iets harder: “daag Sinterklaasje, tot volgend jaar weer!”Want het is en blijft natuurlijk ook wel een leuke periode voor de kinderen, zolang het maar niet te lang duurt.

Wanneer beginnen jullie met Sinterklaasactiviteiten? Nodig je Sinterklaas ook uit om een bezoekje te brengen aan je opvang? Merken jullie aan je (gast)kindjes dat de spanning steeds vroeger begint en ook steeds hoger oploopt? Hoe ga je hiermee om?

Myriam

Ps: Maandag 13 november sturen wij voor alle ouders en gastouders een speciale Sinterklaas thema……..

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!