Skip to main content

Het seizoen herfst is een enorm mooi, dankbaar seizoen om mee te werken met jonge kinderen. Alles is zichtbaar. Ook kinderen zien de veranderingen in de natuur. Ze genieten van het buiten zijn, het is vaak nog aangenaam buiten. Soms wat kouder, soms nog lekker warm. Er zijn ontelbaar veel kosteloze materialen te vinden in de natuur. Het zou zonde zijn als we hier niks mee doen met de kinderen!
Als je niets of niet veel van paddenstoelen af weet is het verstandig om de kinderen hier niet mee te laten spelen. Per slot woont er in elke paddenstoel een kabouter en we willen toch niet de huisjes van de kabouters stukmaken?! Natuurlijk kunnen we wel, op onze buik op de grond, zoeken waar het deurtje nu eigenlijk is in die paddenstoel ! En….zag ik dat nu goed??? Zagen jullie ook die kabouter wegrennen daar tussen die struiken?? Phoe, die kabouter is wel erg klein en vlug zeg, wie heeft hem ook gezien?? Kijk maar eens goed, dan ontdek je vast nog een kabouter!! (wedden dat ze allemaal die dag een kabouter zien???)

Baby’s

Baby’s zijn erg druk met de wereld om hen heen te verkennen. Vaak bieden we baby’s hiervoor dan ook baby veilige materialen aan! Dat kan ook heel erg goed met materialen die we vinden in de herfst:
Een paar voorbeelden:

 • Geef de baby een grote kastanje of noot in de handjes. Baby zal deze verkennen door ernaar te kijken, van het ene handje in het andere handje door te geven, natuurlijk zal baby ook willen proeven. Zorg dus dat de kastanje of de noot even is afgespoeld onder de kraan en blijf in de buurt. Je kan soms niet geloven wat baby’s allemaal in hun mondje krijgen!
 • Maak (of koop) een paddenstoel van zacht materiaal (vb vilt) geef deze aan de baby terwijl je tegen baby praat over de paddenstoel. Let erop waar de baby naar kijkt en verwoord dan zelf wat de baby doet met de paddenstoel: vb “Kijk, Tim, dit is een paddenstoel.” Of “de paddenstoel is rood met witte stippen” Natuurlijk kan je ook het liedje “op een rode paddenstoel zingen voor de baby
 • Verstop wat bladeren onder een doek of in een doos en laat baby ermee spelen. Blijf in de buurt want alles verdwijnt natuurlijk richting het mondje. Dit hoeft niet heel lang te duren, een 10tal minuten is al lang genoeg.
 • Ga gewoon lekker naar buiten met de baby, ook al is het winderig, laat baby maar voelen dat het waait, of een beetje regent. Laat baby maar rondkijken, zet hem maar even (op een zeiltje of een bumbo stoeltje in het gras zodat hij met zijn blote voetjes en handjes toch kan voelen aan gras of bladeren. Ook al is baby nog maar klein, hij merkt toch ook de veranderingen in het weer op.
 • Laat baby voelen aan een sjaal, een muts, handschoenen, een dikke jas….dat voelt toch heel anders dan zomerkleding
 • Kijk samen met baby een boekje over herfst.

Peuters (ongeveer 1 tot 2,5/3 jaar)

Peuters vinden herfst vaak enorm interessant. Alles verandert om hen heen, zomaar vanzelf. Sommige kinderen kunnen hierdoor ook een beetje angstig worden. Die groene wereld wordt opeens bruin en dor. Leuke herfstactiviteiten met hen kunnen zijn:

 • Laarsjes en regenjas aan en naar buiten! Stampen in de plassen, rollen door de bladeren, de kabouters zoeken bij de paddenstoelen, nootjes/kastanjes/eikels/holsters van kastanjes (oei, die prikken!)/bladeren……. verzamelen waar we later mee gaan knutselen. Wat zullen de kinderen genieten van het buiten zijn! En als we terug binnen zijn krijgt iedereen een beker warme (chocolade)melk met een koekje om terug helemaal warm te worden!
 • De gevonden schatten gaan in een grote doos en wordt ergens gezet waar de kinderen alles nog eens kunnen bekijken en ontdekken. Je kan een thema doos of tafel maken met de spulletjes die de kinderen gevonden hebben. Hierbij kunnen dan ook spinnetjes, paddenstoelen, kabouters, boselfjes…..gezet worden.
 • Met de gevonden schatten gaan we na een paar dagen knutselen. Teken op een blad papier een grote, maar kale boom. De kinderen mogen de bladeren/kastanjes/noten/eikels in de boom kleven (voor kastanjes/eikels en noten zullen ze waarschijnlijk wel jou hulp nodig hebben).
 • Maak van een grote doos samen met de kinderen een paddenstoel. Een paar punt hoedjes van stof of papier en wat zullen ze plezier hebben als kabouters.
 • Vertel een verhaaltje over de herfst, bekijk samen boekjes of foto’s over de herfst. Laat kinderen maar lekker praten over wat ze zien, voelen, ruiken……
 • Naast ‘op een rode paddenstoel’ en ‘de pannetjes worden nat’ zijn er nog heel erg veel herfst liedjes. Ik voeg er hier een bij die ik (en mijn oppaskinderen) erg leuk vinden.

Herfst liedje:
Herfst, herfst, herfst is weer gekomen,
daar komt de wind,
hij rukt aan alle bomen,
alle bladeren vallen,
de takken worden kaal,
we trekken onze jassen aan, allemaal!

Voor de melodie klik hier 

Kleuters: ( 3/4 jaar tot 6 jaar)

Kleuters genieten volop van het leven en staan ook vol in dat leven. Kleuters houden van fantasiespel, van bewegen, maar ook van nieuwe uitdagingen. Die moeten we hen dan natuurlijk bieden:

 • Maak een voeldoos. Door een gat kan 1 kindje een handje in de doos stoppen en voelen waar jij in de doos hebt gestopt! Spannend! Wie durft te voelen en wie ontdekt er wat er eigelijk in de doos ligt? Dit kan ook simpel door een doek over een voorwerp te leggen en dan het kindje met het handje onder de doek te laten voelen.
 • Kleuters zijn erg creatief. Laat ze dus op een groot blad papier zelf een boom maken met verf, wol, papier, en al het materiaal dat ze buiten verzameld hebben. Je zal zien dat de mooiste bomen tevoorschijn komen.
 • Laat hen, onder jou begeleiding, een verhaaltje verzinnen over een kabouter. Jij geeft het begin aan…..’er was eens een kabouter en die woonde hier in onze tuin, wat zou er nu allemaal met die kabouter kunnen gebeuren, wat zou die kabouter allemaal kunnen doen?’
 • Er zijn heel erg leuke filmpjes van Koekeloere rondom het thema herfst te vinden. Erg leuk om samen met de kinderen te bekijken. Koekeloere heeft een erg leuk herfstliedje voor kleuters:

HET IS HERFST
refrein
paddenstoelen in het gras
lekker stampen in een plas
voor het laatst met zonder jas
’t is herfst ’t is herfst

ik heb een mandje vol met blaadjes
en een doosje vol met zaadjes
en die blaadjes en die zaadjes plak ik in

refrein

ik maak een hond van al mijn nootjes
kijk daar loopt hij op vier pootjes
en hij springt gewoon mijn bladermandje in

refrein

ik maak een spin van een kastanje
en zijn web wordt knaloranje
en daar zet ik die kastanjespin dan in

refrein (2x)

Voor de melodie klik hier (Het liedje begint na 9 min)

Natuurlijk zijn er erg veel boeken over herfst te vinden. Hierbij een paar tips:

Karel in de herfst door Liesbeth Segers

karel1

 

Ik ben Karel.
Vandaag ga ik de tuin en het bos in.
In de herfst is daar van alles te zien: mooie blaadjes, paddenstoelen, kastanjes …

 

 

 

Anton en de blaadjes, door Ole Konnecke

karel2

 

Anton is blaadjes aan het harken en bijna klaar. Hij ziet nog een laatste blaadje vallen. Daar moet hij achteraan. Zijn vrienden Lucas, Gina en Nina willen hem wel helpen het blaadje te pakken te krijgen.

 

 

 

Als laatste nog een link naar een website waar je veel digitale prentenboeken vindt. Ik verkies dit zeker niet boven zelf voorlezen voor de kinderen, maar een digitaal prentenboek kijken samen met de kinderen kan een leuke aanvulling of afwisseling zijn bij het voorlezen.
Voor de digitale prentenboeken klik hie

Veel herfstplezier!
Myriam

 

 


Kinderopvang Welkom Kind Midden & West Brabant biedt kleinschalige en flexibele gastouderopvang waarin het kind centraal staat. Met ons thuis-crèche concept kunnen we een hoge kwaliteit realiseren in de opvang tegen redelijke prijzen. Thuis-crèche leid(st)ers krijgen naast de verplichte opleidingen continu bijscholing op het gebied van pedagogiek en vroeg voorschoolse educatie. Alleen gastouders die voldoen aan de hoge eisen die Welkom Kind stelt en exclusief voor Welkom Kind werken mogen zich thuis-crèche van Welkom Kind noemen. Welkom Kind Midden en West Brabant heeft vestigingen in Tilburg, Waalwijk, Breda, Oosterhout, Etten Leur, Bergen op Zoom, en Roosendaal.

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!