Skip to main content

De herfst is ondertussen volop bezig, het wordt koud buiten en door de wintertijd wordt het ook vlugger donker ‘s avonds. Stilaan begint Sinterklaas in beeld te komen, dat is altijd een erg spannende periode voor de kinderen. Ikzelf probeer om niet te vroeg te beginnen met activiteiten rond Sinterklaas, net omdat het allemaal zo spannend is voor de kinderen. Ik wil hen niet te lang in die spanning zetten. Maar het is allemaal wel erg leuk. Als het mooi weer is blijf ik naar buiten gaan met de kinderen en ook als het wat regent is het erg leuk om met jasjes en laarsjes aan lekker buiten in de plassen te gaan springen.

Het kikithema gaat over het restaurant en koken. In België is november de periode waarin we onze doden herdenken en gaat het in scholen vaak over het thema ‘grootouders’ of ‘oud’. Natuurlijk moet dit niet en zijn er nog zoveel andere thema’s en activiteiten te bedenken tijdens deze periode. Een paar voorbeelden:

  • Grootouders op bezoek dag (of momentjes). Zo erg leuk voor de kinderen, een momentje waarop de grootouders eens een bezoekje mogen brengen aan de opvang. Oma’s kunnen namelijk de allerlekkerste soep of appeltaart ter wereld maken en opa’s zijn vaak de allerbeste voorlezers! Misschien vinden opa en oma het wel fijn om eens langs te komen?
  • Naar buiten: Jasjes en laarsjes aan en springen in de plassen, zoeken naar blaadjes, paddenstoelen ed….kan gewoon nog altijd. Misschien zien we wel onze eigen adem als het wat kouder wordt en net zoals verleden maand nemen we de gevonden schatten gewoon mee want daar kunnen we nog heel leuk mee knutselen.
  • Iets erg leuk om te maken met oudere kinderen is perkamentpapier. Je neemt een wit blad papier en laat de kinderen dat verkreukelen. Daarna laat je de kinderen dat beschilderen met koffiedrap (of gewoon een koffiepatch van bv een senseoapparaat). Door de kleurverschillen lijkt het plots op oud papier. Als je dan de randen ook nog wat wegbrandt heb je echt perkament.
  • Met kleuters en peuters kan je dan weer aan de slag met een oude ambacht. Je kan hen bv laten kennismaken met een weefgetouw. Dat kan je heel gemakkelijk zelf maken. Maak het wel niet te groot. Of je laat hen gewoon papier weven. Je neemt hiervoor een redelijk stevig, groot blad (A3 formaat) dat snij je in de lengte in over bijna de hele lengte van het blad. De kinderen kunnen dan repen papier weven door gekleurde stroken papier op en onder de sneden in het blad te stoppen.
  • Baby’s worden natuurlijk niet vergeten. Net zoals bij het begin van de herfst ontdekken zij ook dat het steeds kouder wordt buiten. Goed ingepakt kunnen zij ook blijven genieten van de herfst.
  • We kunnen met baby ook spelletjes spelen met licht en donker. Een zaklamp is hiervoor uitstekend geschikt. Zorg er wel voor de het licht niet te fel is en dat de zaklamp veilig is als baby het vastneemt. Je kan samen met baby in het schemerdonker met de lamp op voorwerpen schijnen (opletten dat dit niet te eng wordt voor de baby) of je kan met baby gewoon kijken naar het lichtje in de lamp dat je dan aan en uit doet. Een soort kiekeboe met het lichtje. Pret verzekerd.
  • Om het extra gezellig te maken gaan we in een kring zitten en steken we een kaarsje aan. Hierbij kan je dan een liedje zingen. Vb Kaarsjes aan.
  • De kinderen kunnen dan om de beurt het kaarsje uitblazen. Je zal zien dat dat toch nog best erg moeilijk kan zijn!
  • Dan is er begin december natuurlijk ook weer tijd voor Sinterklaas. Ik ben er zeker van dat de liedjes daarvoor meer dan genoeg gekend en bekend zijn. Ook alle knutsels kunnen jullie best zelf bedenken. Een grote hit hier elk jaar is het behalen van het pietendiploma. De kinderen doen allerlei opdrachtjes (zoals onder een stoel kruipen en dan door de kruiptunnel of een bal door de hoepel gooien = cadeautjes in de show mikken….) en behalen dan een heel echt pietendiploma, natuurlijk ondertekend door Sinterklaas!!!

[/fusion_builder_column]

 

 

 

 

 

 

 

Liedje “opa Bakkebaard” (melodie) 

Opa Bakkebaard heeft een huisje
En in dat huisje daar is het goed
Opa Bakkebaard is aan ’t werken
En weet jij wel wat hij doet

Hij veegt de vloer
Met een bezem, met een bezem
Hij veegt de vloer
Zo veegt hij de vloer
Versjes
Lieve oma, lieve opa,
1 kusje op je haren.
2 kusjes op je mouw
3 kusjes om te zeggen dat ik zoveel van jullie hou
4 kusjes op je wangen
5 kusjes in je nek
6 kusjes om te zeggen
ik vind jullie helemaal te gek
7 kusjes omdat ik jullie al zo lang ken
8 voor al de dingen die ik nog vergeten ben
Je kapoen……………………….. (naam van het kind)

Lieve opa/oma

Al ben ik dan nog klein
ik vind het heel fijn
om bij jou te zijn
Als ik bij jou ben
hoef ik me nooit te vervelen
want jij gaat altijd
met me spelen
Ik wil dat je weet
dat ik je de allerliefste vind
Daarom een dikke knuffel van
jouw kleinkind

 

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!