Skip to main content

Hartelijk welkom werden we geheten door Meta Kierkels, trainster van Lindekracht onder het genot van een kopje thee en koffie. Alle aanwezigen zaten vol verwachting te hopen op instructies die we zouden krijgen om onze kinderen weer in het gareel te krijgen……Ze zou ons allemaal teleurstellen zei ze gelijk. Een beetje teleurgesteld keek iedereen in het rond, maar al gauw bleek wat de bedoeling was en dat is zeker niet tegengevallen.

Door haar uitleg, haar manier van handelen, omgang en benaderen van kinderen heeft mij en bijna iedereen in de zaal een andere blik gegeven over het opvoeden van kinderen. Luister je echt naar jouw kind?  En dan bedoelt ze niet van goh hoe was je dag terwijl je tegelijkertijd met je telefoon, krant of iets dergelijks bezig bent. Want als jij echt luistert en ook hoort wat ze zeggen, zul jij beter horen wat de behoeftes zijn van je kind. Als je dat gaat doen, zul je zien dat je kind ook naar jouw gaat luisteren.
Meta was duidelijk met allerlei woord gebruik op het bord over grenzen, regels en normen en waarden en daar zat behoorlijke logica in. Daaruit blijkt heel duidelijk dat wij de gevoelens van onze kinderen heel makkelijk onderschatten en als een volwassene behandelen. Oftewel kijk eens wat vaker door de ogen van je kind. Want elke leeftijd heeft fases die voor een kind ontzettend belangrijk zijn om te kunnen groeien.

Een straf opleggen is niet de juiste methode, want een kind voelt zich dan niet gehoord door de ouder en doet het de volgende keer nog eens. Elk kind heeft zijn eigen richtlijnen en afspraken nodig. Want ieder kind heeft zijn eigen behoeftes.
Meta gebruikte een heel duidelijk voorbeeld van haar eigen gezin. Ze heeft vier kinderen en ja, dan is er altijd wel iets. Ze heeft een dochter die slecht drinkt. Dus bij elke maaltijd en als moeder koffie drinkt in de ochtend en middag, moet ze verplicht een beker leegdrinken. De andere drie kinderen hoeven dit niet, want zij drinken goed.
Het kind mag dit niet eerlijk vinden, maar zal het begrijpen als je het uitlegt.

Deze cursus zou eigenlijk elke ouder die deze behoefte heeft, ongeacht welke leeftijd eens moeten bijwonen. In deze lezing zat echt voor ieder wat wils. Daaag Nanny aan huis of opvoeden doe je zo…Hallo Lindekracht.

Groetjes, Saskia Jonkman

lezing regels

 

Laat een bericht achter

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!