Skip to main content

Je zoekt opvang voor jouw kind. Wat is de beste soort opvang voor jouw kleintje? Je hebt de keuze tussen een kinderdagverblijf of een gastouder. Wat zijn precies de verschillen? En de voordelen van elke type opvang? Welkom Kind zet het in deze blog op een rij.

Gastouder of kinderdagverblijf: de verschillen

Vaak zijn ouders al tijdens de zwangerschap bezig met de opvang voor de kleine voor wanneer het verlof voorbij is. Je kunt als ouder minder gaan werken of bijvoorbeeld een dag opa en/of oma inschakelen. Vaak zijn er toch een paar dagen professionele opvang nodig om de planning rond te krijgen of om juist sociale interactie op te zoeken met andere kinderen. Kies je voor een kinderdagverblijf of voor een gastouder? Wat is precies het verschil tussen de twee? 

Bij een gastouder is de opvang bij hem of haar thuis. De gastouder vangt maximaal zes kinderen tegelijk op, het is dus een kleinschalige vorm van opvang. De leeftijden van de kinderen lopen uiteen van 0 tot 13 jaar. Verder heeft de gastouder minimaal mbo 2-niveau als pedagogische vooropleiding. 

Een kinderdagverblijf is een opvangvoorziening met vaste openingstijden voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Kinderen worden opgevangen in groepen van dezelfde leeftijd of in gemixte groepen. Per groep zijn er minstens twee pedagogisch medewerkers aanwezig. De grootte van de groep varieert, met een maximum van zestien kinderen. De pedagogisch medewerkers hebben minimaal opleidingsniveau mbo 3.  

Wat zijn de voordelen van een kinderdagverblijf?

Continuïteit

Een kinderdagverblijf is vaak 52 weken per jaar geopend. 

Geen sluiting tijdens ziekte of vakanties van pedagogisch medewerkers

Wanneer een medewerker ziek is of vakantie heeft, betekent dit niet dat er geen opvang mogelijk is. Er wordt dan namelijk een vervanger geregeld. 

Vierogenprincipe

Er zijn altijd twee pedagogisch medewerkers voor de groep aanwezig. Op het kinderdagverblijf wordt er dus gewerkt met het vierogenprincipe: zo is er altijd een vorm van controle. 

Gastouder of kinderdagverblijf - Welkom Kind

Wat zijn de voordelen van een gastouder?

Kleinschalig

Een gastouder is een kleinschalige opvang. Op deze manier ontvangt het kind minder prikkels dan bij een druk kinderdagverblijf. 

Hechting

Wanneer je kiest voor kinderopvang met een gastouder, is het altijd dezelfde verzorger die voor je kind zorgt. Zo hoeft het kind maar aan één persoon te wennen. Bovendien zorgt het voor meer binding. 

Persoonlijk

Een gastouderopvang is heel persoonlijk: de gastouder kan makkelijk inspelen op de behoefte van het kind aangezien de groep veel kleiner is. 

Flexibel

De dagen en tijden dat de gastouder oppast kunnen in overleg gewijzigd worden, iets wat bij een kinderdagverblijf soms lastig is. Zo heb je ook opvang voor je kind als je bijvoorbeeld onregelmatige diensten hebt. 

Ruime openingstijden

Een kinderdagverblijf heeft vaak standaard openingstijden. Als jij buiten die tijd werkt, val je vaak buiten de boot met de opvang. Een gastouder kan in overleg makkelijker van vroeg in de ochtend tot laat in de avond oppassen. 

Goedkoper

Opvang bij een gastouder is vaak goedkoper dan bij een kinderdagverblijf. Het uurtarief is gemiddeld lager. 

Ervaren moeders/pedagogisch medewerkers

Gastouders hebben (vaak) al veel ervaring met de opvoeding van eigen kinderen. Dat maakt dat ze veel ervaring hebben met opvang en met op spelende wijze leren. 

Sociale interactie

Ondanks de kleinere omvang van de groep, heeft je kind bij een gastouder nog steeds contact met leeftijdsgenoten. Zo heeft je kindje alsnog sociale interactie met andere kinderen, terwijl de gastouder oppast.

Huiselijke omgeving

Gastouders vangen de kinderen thuis op. De kinderen komen daarmee in een huiselijke omgeving terecht en voelen zich zo meer ontspannen en op hun gemak.  

Elke gastouder die zich bij Welkom Kind aansluit, heeft niet alleen de vereiste opleidingen voltooid, maar zet zich ook in voor voortdurende ontwikkeling in pedagogiek en voorschoolse educatie.

Ontdek een gastouder bij jou in de buurt met Welkom Kind

De gastouders van Welkom Kind bieden je kindje een veilige, liefdevolle en stimulerende omgeving voor de ontwikkeling van jouw kind. Onze opgeleide Thuis Crèches-gastouders zorgen voor de omgeving waarin je kind kan bloeien. We hanteren een regionale aanpak, waarbij we elke gastouder goed kennen en jou en je kind kunnen koppelen aan iemand die perfect aansluit bij jullie wensen en behoeften. 

Ik ben op zoek naar gastouders.

Schrijf je kind direct in.

Chat openen
Welkom bij Welkom Kind M&W Brabant 👋 Wij staan klaar voor al je vragen, stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!